7 Şubat 2015 Cumartesi

Lahmacun İçi Nasıl Hazırlanır

Herkesin bildiği bir lezzet, Lahmacun...
Malzemeler:

  • 130 gr. Pide hamuru
  • 250 gr. Kıyma
  • 250 gr. Domates
  • 1 demet maydanoz
  • 200 gr. Çarliston biber
  • 500 gr. Kırmızı biber
  • 3 sarımsak
  • Tuz

Hazırlanışı:

Kıymayı bir kaba alın. Üzerine biber ve domatesleri kıyın. 1 tutam tuz ekleyin. Kırmızı biberi attıktan sonra maydanozları ve sarımsağı doğrayarak karışımı iyice harmanlayın. Hamuru oklava yardımıyla açın. Kıvama geldiğinde zeminine karışımı döşeyin. Ardından 200 derecedeki fırında pişirin. Afiyet olsun...


Şöyle incecik kağıt gibi bir lahmacunun içine köz patlıcanı serip, dürüm yapmak dünyanın en zevkli aktivitelerindendir sanırım. Evde her zaman hazırladığım şekliyle lahmacun içini paylaştım sizlerle. Güzel ayarında bir iç hazırlarsanız, bir de lahmacun ustası bulursanız tamamdır.
Lahmacun malzemelerinin, yörelere göre bazı farklılıkları var. Mesela Antep Lahmacunu sarımsakla hazırlanır, soğan koyulmaz. Maydanozu ve sebzesi boldur. Adıyaman'da soğan konur, sarımsağı daha az sebzesi bol olur. Urfa'da domates konmaz, sadece isot ve salça ile yapılır. Hepsi ayrı güzel, hepsi ayrı lezzetli. Et kuzu eti olmalı ve bir defa çekilmelidir. Ben biraz da dana kattım . Bunlar lezzet tavsiyesi ama isterseniz sadece dana eti de kullanabilirsiniz. Çocukluktan gelen alışkanlıklarımız lezzet algımız üzerinde çok etkili. Ben de yazarken hep Güneydoğu damak tadı ile yazıyorum. Bizim memelekette kasap ve fırın birbirine çok yakın olur. Kasap amca , içi hazırlar fırına gönderir. Fırıncı amca lahmacunu yapar, evin beyi veya çocuğu gider fırından alır. Anneye sadece ayran yapmak kalır :)  Yazacak daha çook şeyim var bu konuda. Annladım tamam çok uzattım dimi :)


Malzemeler:
  • 500 gr kuzu kıyma (orta yağlı olacak)
  • 200 gr dana kıyma
  • 5-6 tane soğan
  • 5-6 tane domates (ben yazın hazırladığım konservelerden kullandım, çok az kaynattığım için rengi aynen taze domates gibi)
  • 4-5 yeşil biber(isterseniz 1-2 tane de kırmızı biber doğrayabilirsiniz)
  • 2 demet maydanoz 
  • 1 baş sarımsak (küçük)
  • 1 kaşık domates salçası
  • 1 kaşık biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • İsteğe göre 2-3 yemek kaşığı pul biber (acı sevmezseniz konmayabilir)
  • Tuz

Yapılışı:
Maydanozlar yıkanır. İnce ince doğranır. Mutfak robotum hiç sulandırmadığı için, ben bütün malzemeyi robotta çektim. Taze biber, sarımsak, domates doğranır veya robotta çekilir. Kıyma, salçalar, soğan hariç bütün malzeme karıştırma kabına alınır. Şimdi gelelim soğana. Soğan acırsa ağzınızda farklı bir rahatsızlık hissi bırakır, daha fazla kokar ve mideye dokunur. Biz bunu engellemek için soğanı robotta çektikten sonra süzgece alalım. Bol soğuk sudan geçirip elimizde iyice sıkalım. Malzemenin üzerine, acı suyundan arındırıp ekleyelim. Bu işlem şart değil, elde ince doğruyorsanız zaten gerek yok ama mutfak robotu kullanacaksanız tavsiye ederim. Sıvı yağı da ekleyip içi iyice karıştıralım. İçimiz hazır...

İsterseniz bu malzemeyi evde lahmacun yapımında da kullanabilirsiniz. Evde yaparken kıymaliı içe 1 kahve fincanı kadar su ilave edebilirsiniz. Fırınlarda ustalar önce biraz su katıp karıştırırlar. Hamuru yumuşatır, daha güzel olur.

Afiyet Olsun...
Püf Noktası: 

Lahmacunda kullanılacak etin biraz yağlı olması lezzetini arttırır. Bizim et o kadar yağlı olmadığı için biraz sıvı yağ ekledik. Yağsız olan lahmacunlar çok sert oluyor. Güneydoğuda fırın yemeklerine mutlaka kuyruk eklenir. Miktarı az da olsa yemeğin lezzetini çok değiştirir. Orjinalini yazmak adına bu bilgilendirme, yoksa ben pek hazetmem kuyruktan filan :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder