14 Şubat 2016 Pazar

Güzel Bir Hamur Nasıl Mayalanır?



Güzel Bir Hamur Nasıl Mayalanır?
Güzel Bir Hamur Nasıl Mayalanır?
Güzel Bir Hamur Nasıl Mayalanır?
Güzel Bir Hamur Nasıl Mayalanır?
Öncelikle şunu söyleyeyim ki etrafımda “Bu hamurun nasıl bu kadar puf oluyor?” sorusuna takriben boöyle bir tarif yazmaya karar verdim. ☺Şimdi gelim birlikte cçoooook kabaran bir hamur yapalım. Malzemelere bir malzeme yazmadım çünkü niyetim poğaça veya açma tarifi vermek değil. Güzel bir hamur mayalama yöntemi vermektir.
Genelde hamurlarımızı ya su ile yada süt ile mayalarız. Ben süt ile mayalanan hamurun daha güzel ve lezzetli olduğuna inanırım.
➡Ilk püf noktamız hamurumuzu ne ile mayalayacaksak yani su veya sütümüzün ılık hatta parmağımızı hafif ısıtan bir sıcaklıkta olması lazım. Ama bu oran çok önemli çünkü çok sıcak olan su veya süt mayayı öldürür. Bu nedenle kesinlikle çok sıcak olmamalı.
➡ikinci püf noktamız ise tuz ve şeker ile ilgili. Mayamızı eritirken şeker kullanacaksak şekerimizide mayayla birlikte katıp eritmelisiniz ancak tuzu katmamalısınız. çünkü tuzda mayayı söndürüyor.
➡ Sıvı olan hamur malzemerimizi(yoğurt, sıvı yağ gibi) önce katın, unumuzu en son katın.
➡ Şimdi geldik EN ÖNEMLİ PÜF NOKTAYA! Güzelce yoğurduğumuz hamurumuzu mayalatmaya. Mayalamanın güzel bir şekilde olması için sıcak ortama ihtiyaç vardır. Hamur en güzel sıcak ortamda mayalanır. BEN HER TARİFİMDE VERDİĞİM PÜF NOKTAYI SÖYLEYECEGIM. FIRININIZI EN YÜKSEK DERECEDE YAKLAŞIK 3-4 DAKİKA KADAR, BOŞ BİR ŞEKİLDE ISITIN. 3-4 dakikanın sonunda fırını kapatın ve hamurumuzun ağzına bir bez örterek fırına koyun. FIRINI KAPATMAYI SAKIN UNUTMAYIN FIRIN SADECE ISINMIş OLMASI LAZIM. 1 SAATE YAKIN BU ŞEKİLDE BEKLETİN FIRINDA. 1 SAATiN SONUNDA RESİMDE Kİ GİBİ OLUYOR HAMURUMUZ ☺☺☺
➡ 1 saatin sonunda hamurumuzu fırından çıkarın ve asla yoğurmayın. Parçaları koparıp koparıp alın ve istediğiniz iç harç veya şekli vererek tepsiye dizin.
➡ TEPSİYE DİZİLEN HAMUR İŞİMİZİ BU YUMURTA SARISINI SÜRMEDEN BU ŞEKİLDE 15-20 DAKİKA KADAR YİNE FIRIN SICAĞINA KOYUN VE ŞEKILLENMİŞ BİR ŞEKİLDE ŞİŞECEKLERİNİ GÖRECEKSİNİZ. BU İKİNCI YÖNTEMDE HAMURUMUZ İYİCE MAYALANIYOR.
➡15-20 dakikanın sonuna yumurta sarılarını sürün fakat fırçayı bastırmamaya özen gösteriniz ki hamur ezilmesin. Ben bütün hamurlarımı bu şekilde mayalarım. Ve Her hamurumda mükemmel sonuçlar alırım. Umarım sizlerde denersiniz ve beğenirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder