1 Temmuz 2015 Çarşamba

focaccia


Acılı FocacciaMalzemeler (3 kişilik)
  • 1,5 su bardağı un
  • 20 gram yaş maya
  • 1 çay bardağı ılık süt (vegan beslenme biçimi uyguluyorsanız su da olabilir)
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı + 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım çay kaşığı toz şeker
  • Bir tutam tuz
  • 4 adet kiraz domates (veya 8 küçük parça domates dilimi)
  • 1 küçük kuru soğan
  • 6 adet yeşil veya siyah zeytin
  • 1 yemek kaşığı biberiye
Hazırlanışı
Mayanın üzerine toz şekeri döküp, ılık sütü ekleyin. Maya iyice eriyene kadar karıştırıp, 15 dakika kabarması için bekletin. Genişçe bir kaba unu elekten geçirerek koyun. Ortasında bir çukur açıp, sütle karıştırdığınız mayayı, tuzu ve yarım çay bardağı zeytinyağını koyup yoğurun. Biraz ele yapışan bir hamur olmalı. Verdiğimiz tariflere tam olarak uyduğunuzda bahsettiğim gibi ele yapışan bir hamur elde ediyorsunuz. Yine de hamurun fazla kuru veya sulu olması durumunda su veya un takviyesi yapabilirsiniz. Hamur ele yapışan hale geldiğinde üzerini hava almayacak şekilde kapatıp, iyice mayalanması için oda sıcaklığında yaklaşık 1,5 saat bekletin.
Bu esnada focaccianın üstüne koyacağınız malzemeleri hazırlayabilirsiniz: Domatesleri yıkayıp kabuğunu soymadan ikiye bölün. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkartın. Kuru soğanı piyazlık doğrayın ve kat kat olan soğan parçalarını ayırın. Biberiyenin yapraklarını kopartın. Hamur kabardığında ısıya dayanıklı bir fırın kabına yağlı kağıt serip, hamuru yaydırın. Hamurun çok ince olmaması lazım. 1 parmak kalınlığı idealdir.
Focaccianın en büyük özelliği, bizdeki pide gibi üzerinde çukurlar olmasıdır. Bu nedenle hamuru yaydırdıktan sonra parmaklarınızı içine sokarak çukurlar oluşturun. Bu aşamadan sonra üzerine malzemelerini isteğinize göre yerleştirin. Tüm malzemeleri yerleştirdiğinizde üzerine bir yemek kaşığı zeytinyağını gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında hamur kabarıp hafifçe kızarana kadar pişirin. Bir çeşit italyan ekmeği olan focacciayı beef strogonof eşliğinde sunabilirsiniz


Bir çeşit italyan ekmeği olarak da kabul edilen focaccia‘nın göz kararı olmadan tam ölçüsündeki tarifini detayları ve püf noktalarıyla paylaşıyoruz. Pizzayla kısmen benzer özellikler taşımakla birlikte gerek ana yemekte, gerese de çay saatinde rahatlıkla tüketilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder